Új, olasz vonal a Nelson Bike-ban!

100 éves tradíció, kiemelkedő minőség, igazi olasz stílus: Bottecchia

Ottavo Bottecchia egy szegény kőművesből lett kerékpáros . Az olasz kerékpársport egyik nagy alakja, aki a XX. század huszas éveiben, a Tour de France és a Giro d’Italia hőskorában versenyzett és vívott nagy csatákat akkori vetélytársaival.

Az egyik legrégebbi olasz kerékpármárka története egészen a XX. század elejéig, 1909-ig nyúlik vissza, helyileg pedig Teodoro Carnielli mester kis kézműves műhelyéig, ahol az olasz kisiparos kerékpárokat épített és javított. Kezdetben a helyi kerékpáros szövetség támogatójaként, később pedig megválasztott elnökeként vesz részt a helyi kerékpáros életben. Azonnal felismeri Ottavio Bottecchia-ban a kiváló kerékpárost és nem utolsósorban a kecsegtető üzleti lehetőséget is. A Bici Automoto csapatban történt debütálása után a remek üzleti érzékkel megáldott Carnielli azonnal felajánlja Bottecchia-nak a lehetőséget, hogy kihasználva egyre nagyobb ismertségét adja nevét egy, a Carnielli által gyártott új kerékpármárkához. Kettőjük közt létrejön az üzlet és megegyeznek abban, hogy a kerékpáreladások után Bottecchia részesedést fog kapni a gyártótól.

Az évek során Carnielli kis műhelye igazi kerékpárgyárrá fejlődik. 1930 és 1940 között a gyárban mintegy száz alkalmazott dolgozik és a Bottecchia kerékpárokon kívül itt készülnek még a Trionfo, később pedig a Vittoria motorkerékpárok is. A kerékpárok közül több típust is gyártanak itt, de a kerékpársportért rajongó Carnielli szívéhez mindig is a versenykerékpárok álltak a legközelebb. Megkezdik kerékpáros egyesületek szponzorálását és a Bottecchia márkanév megjelenik a versenysportban is.

 1951-ben Guido Carnielli-nek, az öreg Teodoro Carnielli fiának nagyszerű ötlete támad és megszületik a „la Cyclette”, a világ első szobakerékpárja. A XX. század hatvanas éveiben Olaszországot is elérte a gazdasági fejlődés csúcspontja, aminek hatására egyre többen engedhették meg maguknak, hogy saját autót vásároljanak. Ekkor Guido-nak ismét támad egy zseniális ötlete és létrehozzák a kis méretű kerekekkel ellátott összecsukható és autóban is könnyedén szállítható kerékpárt, a Garziella-t. Nevét a híres Mondadori kiadó azonos nevű újságjától örökölte, mely elsőként kezdte el reklámozni az újfajta közlekedési eszközt. A világ első sorozatgyártásban készült összecsukható kerékpárja hatalmas sikert hozott a Carnielli családnak. Az öreg mester, Teodoro a hatvanas évek végén adta át teljes mértékben cégének irányítását fiainak, Guido-nak és Mario-nak.

A kilencvenes évek közepén a Bottecchia márka kiválik a Carnielli cégtől és a gyártással jelenleg is foglalkozó cég a termelést a Velencéhez közeli Cavarzere kis faluba helyezi át, ahol jelenleg is folyik a kerékpárok gyártása.

Az évtizedek alatt rengetegen versenyeztek és értek el sikereket Bottecchia kerékpárokkal, melyek közül a legfontosabbak:

- Giro d’Italia (1957, 1966, 1979),
- Milano – Sanremo (1951),
- Tirreno – Adriatico (1978),
- Olasz országúti bajnokság (1964, 1965, 1966),
- Olasz országúti csapatbajnokság (1954, 1967, 1978),
- Kerékpáros Világbajnokság (1966),
- Tour de France (1989)

- Amatőr Giro d’Italia (2006).

A márka egyik leghíresebb versenyzője az amerikai Greg Lemond volt, aki 1989-ben Tour De France győzelemre vezette a Bottecchiát.

letölthető katalógus egyelőre a gyártó oldaláról, itt.

 

100% Made in Italy

Verde Natura

MTB-ben is a legjobbak között...

Greg Lemond 1989-ben Tour de France-on.